Ev Yapımı Kvass

Kvass kış aylarının en lezzetli probiyotik içeceğidir.Bu içeceğin yapımını sevgili Ulli Allmendinger’den öğrendim.Ancak onun tarifi sarımsaksızdı.O haliyle pek sevememiştim.Fermantasyon konusu hayatının odağı olunca Kvass’ı millileştirmek yani sarımsak ekleyerek yapmaya başladım.Sarımsaklı kvass,lezzetiyle her atölyede baş tacımız oldu.




Kvass’ın faydaları saymakla bitmez:




*Probiyotiktir.


*Bağırsak sorunlarını çözer.


*Antioksidan kaynağıdır.


*Karaciğere detoks etkisi yapar.


*Kanı temizler.


*Vücuttan ağır metallerin atılmasına yardımcı olur.


*Ruh halini iyileştirir.


*Cilde canlılık ve parlaklık verir.


*Ön sindirim yaptığı için sindirimi kolaydır.


*İştah kontrolü sağlar.Çikolata ve tatlı isteğini azaltır.






Kırmızı pancar suyu doğal nitrat içerir.Vücut bunu nitrat ve nitrik oksit olarak kullanır.Nitrit,damar hasarını engellerken , nitrik oksit damarları genişleterek kan akışını artırır.Sonuçta daha çok oksijenlenen hücreler sayesinde kas gücü artar.




Egzersize bağlı laktik asit birikimini azaltarak yorgunluğu gidermeye yardımcı olur.




3 adet orta boy pancar


1 litre içme suyu


1/2 çay bardağı kefir altı suyu


4-5 diş sarımsak


1 yemek kaşığı öğütülmüş kaya tuzu






Pancarları yıkayın.Küp küp doğrayın.Sarımsakları da irili ufaklı doğrayın.Büyükçe bir kavanoza aktarın.Kefir altı suyunu , 1 litre içme suyunu ve tuzu ilave edin.Karıştırın.Kavanozun ağzını streç filmle kapatın.En az 5 gün serin ve ışık almayan bir yerde bekletin.Her gün karıştırıp altüst edin.Şalgam suyunu seviyorsanız,Kvass’ı da çok seveceksiniz.Süzdüğünüz pancarları salataya ekleyin.





« Anasayfa