Probiyotikler ve Prebiyotikler Arasındaki Fark Nedir?

Probiyotikler ve Prebiyotikler Arasındaki Fark Nedir?

Bağırsak sağlığı bu günlerde sağlık dünyasında sıcak bir konu ve prebiyotikler ve probiyotikler tartışmanın merkezinde görünüyor. Ancak bu terimleri muhtemelen milyonlarca kez duymuş olsanız bile, mutlu bir bağırsak sürdürmekte her birinin nasıl bir rol oynadıklarını bilmiyor olabilirsiniz. O halde hadi temellerine indirelim ve midelerimiz hakkında mikroskobik düzeyde konuşalım.

Bakterileriniz için Doğru Dengeyi Bulma

Birçok sindirim sistemi problem, sindirim sisteminizde doğru seviyede iyi bakteri bulunmamasından kaynaklanabilir. Bu doğru - iyi ve kötü bakteri diye bir şey var! Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler, iltihaplanmayı önlemek ve sizi zararlı enfeksiyonlardan korumak gibi bir dizi biyolojik görevde yardımcı olur. Bu yararlı küçük böceklere bağırsak “flora” veya “mikrobiyota” diyoruz.

Prebiyotikler ve Probiyotikler Sindirim sistemimizde Nasıl Savaşıyor?

Prebiyotikler ve probiyotiklerin her birinin daha iyi bağırsak sağlığı için savaşta oynayacağı kendi rolü vardır. Ancak bazı şeyleri netleştirmek için işte her terim için kullanışlı bir kılavuza bakalım.

  • Probiyotikler: Sindirim sisteminizdeki iyi bakteri popülasyonunu artıran canlı bakteri türleri.
  • Prebiyotikler: İyi bakteriler için besin görevi gören özel bitki lifi. Bu, önceden var olan iyi bakteriler arasında büyümeyi sağlar.
Temel olarak, probiyotik gıdalar ve takviyeler ordunuza asker ekler ve prebiyotikler askerlere ihtiyaç duydukları desteği verir.


Doğru Yiyecekleri Yemek Farkı Yaratabilir mi?


Diyetinizde bir değişiklik yapmak, prebiyotik ve probiyotik alımınızı artırmak için yapmanız gereken tek şey. Ancak yanlış şeyleri yemek (yüksek şekerli ve yüksek yağlı yiyecekler gibi) bağırsaklarınızdaki kötü bakterileri besleyebilir ve onlara iyi adamlara karşı avantaj sağlayabilir. Peki daha iyi bağırsak sağlığını desteklemek için doğru gıdalar nelerdir?


İşte hem prebiyotikler hem de probiyotikler için yiyeceklerin bir listesi:


Probiyotik Besinler
  • Miso çorbası
  • Lahana turşusu
  • Kimchi
  • Kombu çayı
  • Kefir (süt ve süt dışı)
  • Turşu (Probiyotik olması için turşunun fermente edilmemesi gerektiğini unutmayın.)


Prebiyotik Besinler 


  •  Muz
  • Soğanlar
  • Sarımsak
  • Çilek
  • Baklagiller
  • Fasulye
  • Bezelye
  • Yulaf


Enginar


Kuşkonmaz


Karahindiba yeşillikleri


Pırasa


Elma kabuğu


Hindiba kökü


Prebiyotik ve probiyotiklerden En İyi Şekilde Nasıl Yararlanılır?


Prebiyotik ve probiyotik almaya başlamadan önce, olabilecekleri kadar etkili olduklarından emin olmak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Probiyotiklerinizin buzdolabında soğuk tutulduğundan emin olun - ısı onları öldürebilir. Sonuçta onlar yaşayan organizmalar! Prebiyotiklerle bu konuda endişelenmenize gerek yok.


Ayrıca, kötü bir enfeksiyon nedeniyle yakın zamanda antibiyotik aldıysanız, bunlar sadece kötü olanları değil, bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri de öldürebilir. Bu yüzden tedavinizi bitirdikten sonra yeniden doldurmaya değer.


Son olarak, takviyeler hakkında önemli bir detay. Probiyotik takviyeleri, bağırsağınızı belirli bakteri türleri ile yeniden doldurmak için yapılır. Tür, kalite ve miktar markadan markaya değişebilir. Ele almak istediğiniz şeyi ele aldığınızdan emin olmak için durumunuzu araştırmalı ve onunla mücadele etmek için doğru probiyotiği almalısınız. Ve her zaman olduğu gibi, en iyi hareket tarzını bulmak için doktorunuzla konuşun.



Sorumluluk Reddi: Herhangi bir prebiyotik veya probiyotik takviyeye başlamadan önce daima doktorunuza danışın.

Kaynak : sclhealth.org

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Doğal Probiyotik Mikrobiyota Fermente Gıdalar Probiyotik Besinler En Pratik Tarifler
Kampanya ve Fırsatlardan
Haberdar olun !
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.